You are currently viewing Padel regler: Alt du skal vide for at spille padel

Padel regler: Alt du skal vide for at spille padel

  • Post author:
  • Post last modified:03/03/2024

Vil du gerne begynde at spille padel eller bare lære lidt mere om en af verdens hurtigst voksende sportsgrene? Jamen, så er du kommet til det rette sted. Denne artikel vil fokusere på padel regler og andet du bør vide for at komme i gang.

Vi har alt, hvad du behøver at vide – lige fra de grundlæggende regler til det udstyr, du får brug for. Her får du al den nødvendige information om padel.

Indhold

    Generelle padel regler

    Padel (eller padeltennis) er en ketsjersport, der bedst kan beskrives som en blanding af tennis og squash.

    Det er en hurtig sport, der er social og nem at lære, velegnet for alle aldre. Den store fordel ved padel (og sandsynligvis årsagen til, at sporten er blevet så populær) er, at den er egnet for alle aldre og niveauer, da den ikke er afhængig af styrke og færdigheder for at serve.
    Padel handler mere om strategi og samarbejde mellem dig og din partner end om den styrke i ligger i slagene.

    Padel spilles normaltvis som double. Ligesom tennis spilles padel på en bane, der er opdelt af et net. Dog er forskellen, at i padel bruger spilleren også væggene – lidt ligesom som i squash.

    En almindelig padelbane er 10 x 20 meter (ca. 25% mindre end en tennisbane) og er omgivet af glasvægge. På denne type bane spilles spil altid i double. Padel kan også spilles i single på en lidt smallere bane (6 x 20 m).

    Hvilket udstyr skal man bruge til padel?

    Padel er en simpel sport, der ikke kræver ret meget tilbehør for at komme igang. Principielt kræver det en partner, to ketsjere og en bold. Sko er ikke strengt nødvendigt i starten, men en god padelsko er at foretrække.

    En padelketsjer er lavet af et sammensat materiale, og fladen er dækket af små huller. Som resultat er slagene mindre kraftfulde og dynamiske end f.eks. en tennisketsjer.

    Padelketsjere kommer i tre forskellige former: rund, dråbeformet og diamantformet. Da det runde padelbat tilbyder den bedste kontrol, den som den mest velegnede for størstedelen af spillere, lige fra begyndere til professionel niveau.

    Den runde ketsjer refereres normalt til som kontrolketsjeren. Bolden, der bruges til at spille padel, minder om en tennisbold, bare en smule blødere.

    Vi har samlet en guide til hvordan du finder et padelbat som passer til dig. Klik her for at læse det.

    padelbane med mål og information og padel regler
    Sådan ser en padelbane ud. Tak til Dansk Padelforbund for billedet.

    Sådan fungerer pointsystemet i padel

    I store træk er padel regler de samme som i tennis, bortset fra at i padel server du ved at lade bolden hoppe på jorden og under hoftehøjde.

    Derudover gælder der et sæt særlige padelregler vedrørende væggene. En padelkamp er ofte bedst af tre eller fem sæt, hvor et sæt er den første side, der vinder seks spil.

    Du scorer point i padel, hvis

    • bolden hopper to gange på modstanderens side

    • modstanderen rammer bolden i nettet

    • modstanderen rammer bolden uden for spilområdet, dvs. uden for buret eller mod en af dine vægge

    • modstanderen rammer bolden ind i deres eget gitter

    • en modstander bliver ramt af bolden.

    Pointsystemet i padel ligner det, der bruges i tennis.

    En kamp spilles bedst af tre sæt. For at vinde et sæt skal man være den første til at nå 6 partier, med mindst to overskydende partier.
    Hvis stillingen er 5-5, fortsættes spillet til 7 partier.
    Ved stillingen 6-6 afgøres sættet ved en tiebreak, der går til 7 point, og tiebreaken skal vindes med mindst to overskydende point.

    Pointtællingen i et parti starter med 0 og stiger til 15, 30, 40 og parti.
    Hvis stillingen er 40-40, er det forudbestemt før kampen, om man skal vinde med mindst to overskydende point, eller om man spiller “lige ud”.
    Dette betyder, at vinderen af næste point afgør partiet.

    Det fulde regelsæt for padel

    I store træk er padel rimeligt enkelt at gå til, og man lærer hurtigt padel reglerne ad. Er du dog i tvivl om noget, så kan man altid læse de fulde padel regler fra Det Internationale Padelforbund. Læs dem her (engelsk).

    Alternativt, så har Dansk Padelforbund også nogle gode tekster om padel, information om turneringer og andet. Klik her for at komme til deres “Ny i padel”-side.

    Ofte stillede spørgsmål

    De fleste mener, at padel er lettere at lære end almindelig tennis. Begyndere kan lære spillet hurtigere, fordi banen er mindre, og boldene bevæger sig langsommere.

    Men ligesom enhver anden sport kræver padel masser af øvelse og hårdt arbejde for at blive dygtig til det.

    Padelbolde adskiller sig fra tennisbolde både i tryk og diameter, men opfylder de samme krav, når det kommer til boldens vægt i konkurrencer.

    Trykforskelle
    En tennisbold skal have et tryk på 14 psi, når den er helt ny, sammenlignet med en padelbold, der har 11 psi, når den er helt ny.

    Størrelse
    En tennisbold skal have en præcis diameter mellem 6,54 cm og 6,86 cm.

    En padelbold skal have en præcis diameter mellem 6,35 cm og 6,77 cm.

    Den ekstra størrelse fra tennisbolden er resultatet af det øgede tryk ved produktionen.

    Vægt
    En tennisbold skal veje mellem 56,0 gram og 59,4 gram.

    En padelbold skal veje mellem 56,0 gram og 59,4 gram.

    Der er ingen forskel i vægten mellem en tennis- og padelbold til konkurrencebrug.

    Ja, to eller fire personer kan spille padel. Faktisk er den mest populære måde at spille padel på i double.

    En typisk padelkamp varer mellem 60 og 90 minutter, afhængigt af spillernes færdigheder og spillets forløb.

    På en padelbane hjælper sandet med at absorbere vand og forhindre, at banen bliver glat. Det får også bolden til at bevæge sig langsommere og være lettere at håndtere.

    Det anbefales at bruge tennissko med ikke-mærkende såler til padel. Disse sko giver god greb og støtte, og de beskadiger ikke banen.